Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie tradycyjnie, od kilku lat, na stole wielkanocnym.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 103
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 50
Polecam.
Odsłon: 64
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 103
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 50
Polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Zalewa: Zagotowujemy wodę ze wszystkimi dodatkami, oprócz soli peklowej, którą dodajemy dopiero po zestawieniu zalewy z palnika. Do zimnej zalewy wkładamy szynkę. Zalewa powinna przykryć całe mięso. Szynkę odstawiamy w chłodne miejsce na 3- 4 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy. Samą zalewę zagotowujemy ponownie. Szynkę kolejny raz wkładamy do zalewy, tym razem gorącej i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką zalewy, pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia to około 2 godziny. W czasie pieczenia obracamy szynkę i podlewamy co jakiś czas odrobiną zalewą, jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego.