Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby komu chce się robić w domu lody, gdy mamy taki wybór w sklepach. Ale zapewniam, że deser jest przepyszny ;)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Lody : Żółtka utrzeć z cukrem, na garnek z wrzącą wodą wstawiamy miskę. Gorące mleko, małym strumieniem wlewamy do żołtek cały czas ubijając masę. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z garnka z wrzątkiem i nadal ucieramy aż do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy i łączymy z masą mleczno jajeczną. Lody przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Polecam mrożące się lody kilka razy przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste. Do lodów można oczywiście dodać swoje ulubione dodatki (kakao,wanilie, rodzynki, orzechy).
Maliny umyć, wrzucić do garnka i podgrzewać na gazie. Dodać miód, cukier i syrop. Gotować do momentu aż owoce się nie rozpadną.(jeśli ktoś woli można dodać więcej miodu lub cukru, jednak osobiście wole lekko kwaskowy smak sosu, świetnie kontrastuje ze słodkimi lodami)