Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna przystawka na przyjęcia, idealnie pasuje do świeżej bagietki.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 126
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14502
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 115
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 259
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 282
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 126
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14502
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 115
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 259
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 282
Składniki
Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na górę pasztetu, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia.
Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek (żelatynę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu), mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet).