Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni francuskiej zakochałam się kiedyś właśnie za sprawą tej zupy. Dla mnie jest absolutnym numerem jeden wśród zup francuskich a u nas w domu wygrywa z nią tylko tradycyjny rosół i grzybowa na bazie leśnych grzybków. Wracając do kuchni francuskiej, dzisiaj proponuję zupę cebulową na białym winie, z chrupiącymi grzankami. Prosta, aromatyczna, sycąca.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 139
Hummus to bliskowschodni specjał, który jest doskonałym źródłem białka i zawi...
Odsłon: 31
Placki z cukinii i marchewki są świetną alternatywą dla znanych i lubianych p...
Odsłon: 45
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 139
Hummus to bliskowschodni specjał, który jest doskonałym źródłem białka i zawi...
Odsłon: 31
Placki z cukinii i marchewki są świetną alternatywą dla znanych i lubianych p...
Odsłon: 45
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku, w którym zamierzamy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy i smażymy do momentu zrumienienia cebulki. Zrumienioną cebulę blendujemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszony tymianek*, sól, pieprz czarny, wlewamy wino. *Suszony tymianek przed dodaniem do zupy należy potrzeć w dłoniach, aby wydobyć z niego pełny aromat.
Zupę gotujemy 10 minut. W tym czasie kroimy bagietki, na każdą kromeczkę nakładamy plasterek sera żółtego. Grzanki zapiekamy w kuchence mikrofalowej (opcja grill) przez 2 minuty. Gotową zupę podajemy z grzankami i gałązką świeżego tymianku.
Smacznego.