Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super deserek na okolicznościowe przyjęcie.
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 80
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 2547
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 62
Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis Arek Gie
Odsłon: 1093
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 80
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 2547
Wzbogacony o smak orzechów sos beszamelowy nadaje się do zapiekanek warzywnyc...
Odsłon: 62
Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis Arek Gie
Odsłon: 1093
Składniki
Wykonanie: Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.
Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.
Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.