Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na danie, które cechuje wyrazisty, aromatyczny i pikantny sos porowy. Miłośnicy kuchni wschodu znajdą tu ulubione smaki - ryż, sos sojowy, curry, pieprz cayenne i por, który pochodzi z Azji Mniejszej ;)
Polecam.
Odsłon: 323
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 371
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2958
Makaron podany z pesto na bazie bazylii z dodatkiem pistacji to znakomity pom...
Odsłon: 31
Polecam.
Odsłon: 323
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 371
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2958
Makaron podany z pesto na bazie bazylii z dodatkiem pistacji to znakomity pom...
Odsłon: 31
Składniki
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą, czarnym pieprzem i odrobiną curry - odstawiamy. Pora kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Gdy ten delikatnie zmięknie, dodajemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki curry, pieprz cayenne, sos sojowy, pokrojoną natkę pietruszki, zalewamy wszystko około 200 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie, gdy woda odparuje, a całość nabierze miękkości, dodajemy jogurt naturalny, mleko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Na sam koniec całość doprawiamy cukrem trzcinowym, świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności dosalamy. Kurczaka w sosie porowym podajemy z ryżem lub kaszą Bulgur. Życzę smacznego! :)