Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, aromatyczny, pyszny:)
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6581
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5572
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 91
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6581
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 151
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1214
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5572
Składniki
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny. Następnie osuszamy. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy z niej skórkę. Cytrynę kroimy na pół. Czosnek obieramy i rozcieramy. Do wnętrza kurczaka wyciskamy sok z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek oraz 3 łyżki posiekanego oregano. Z zewnątrz skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, nacieramy oliwą i miękkim masłem, solimy, pieprzymy oraz obsypujemy resztą oregano. Wyciśnięte cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka.
Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy przez 90 minut. Po 45 minutach pieczenia odwracamy na drugą stronę. Na ostatnie 20 minut odwracamy z powrotem. Co jakiś czas polewać powstałym sosem. Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Usuwamy ze środka cytryny. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO:)