Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyrządzenie tego kurczaka nie wymaga specjalnych umiejętności, ot wystarczy umieć rozpuścić masło, rozdzielić czosnek i wlać wino. Kurczak sam się piecze - bez polewania - przez 1,5h i jest gotowy! :)
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 72
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10570
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 237
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 191
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 72
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10570
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 237
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 191
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik to temp. 200°C. Ucinamy kurczakowi szyję (może przydać się na rosół :)) Dwie główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy! Pozostałe 3 główki kroimy na pół. Kurczaka dokładnie smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy solą i pieprzem. Ząbki z dwóch główek czosnku wraz z tymiankiem wkładamy do środka kurczaka. Związujemy ptakowi sznurkiem nogi oraz skrzydełka. Na dnie brytfanki układamy liście laurowe, kładziemy na nich kurczaka, obok przekrojone na pół główki czosnku oraz trochę tymianku. Całość zalewamy winem.
Pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie dzielimy kurczaka na porcje. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.