Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa, aromatyczna propozycja z kuchni hiszpańskiej
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 65
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 165
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 65
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 165
Składniki
Przekroić granaty na pół, wybrać nasiona. Odłożyć 1/3 szklanki, pozostałe umieścić z cukrem w rondlu. Zalać wodą i gotować nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Przecedzić do niewielkiego naczynia i odstawić.
Rozgrzać połowę oliwy w dużym rondlu, smażyć kurczaka, aż się przyrumieni z obu stron. Wyjąć.
W tym samym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, smażyć cebulę i czosnek, mieszając aż cebula będzie miękka. Dodać mąkę i przyprawy, podgrzewać, mieszać ok. 1 min lub do chwili , gdy masa lekko zbronzowieje i będzie sucha. Dodawać stopniowo bulion, stale mieszać, a następnie płyn z granatów. Podgrzewać, nie przerywać mieszania, aż sos zawrze i nieco zgęstnieje.
Włożyć kurczaka z powrotem do rondla, podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, ok 5 min. dodać zachowane nasiona z granatu, migdały i kolendrę.