Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający, bogaty w witaminy, pyszny, tani, zdrowy, staropolski
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 629
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7347
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 197
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 629
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 7347
Makaron z boczkiem i szparagami
Odsłon: 197
Składniki
Chleb pokroić w cienkie kromki, podpiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Zagotować wodę, podstudzić, do ciepłej wrzucić połamany chleb i cukier, wymieszać, wystudzić, aż będzie letnia, dodać drożdże roztarte z cukrem i dobrze wymytą cytrynę, pociętą w cienkie plastry, ale bez pestek. Z zostawionymi pestkami kwas nabierze niemiłej goryczy. Garnek przykryć gazą lub ściereczką. Zostawić na 12 - 24 godziny, zależy od temperatury otoczenia (im cieplej, tym fermentacja przebiega szybciej)
Następnego dnia przecedzić całość przez gęste sitko lub rzadkie, wyłożone gazą. Przecedzony płyn zlewać do butelek, do każdej dodawać łyżeczkę rodzynek. Butelki mogą być szklane, zamykane kapslem na sprężynie (najlepsze) lub po wodzie mineralnej, przepłukane przegotowaną, ciepłą wodą.
Zostawić w chłodzie (piwnica, dół lodówki) na kilka dni, od 2 do Otwierać bardzo ostrożnie, bo kwas, który postoi troszkę dłużej, ma tendencję do wytryskiwania aż pod sufit. Bardzo smakowity. Pełen jest witamin z grupy B oraz bogaty w witaminę C.