Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na niedzielny obiad z rodziną.
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 15
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 21
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 69
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 58
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 15
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 21
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 69
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 58
Składniki
Kaczkę umyć i osuszyć. Posmarować oliwą z oliwek, następnie natrzeć solą i pieprzem (także w środku). Tak przygotowaną kaczkę wstawić do lodówki na 24 godziny.
Kaczkę wyjąć z lodówki i zostawić aby nabrała temperatury pokojowej.
Jabłka umyć i pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Jabłka włożyć do kaczki wraz z obraną i pokrojoną w pióra cebulą. Zaszyć kaczkę i związać nogi.
Kaczka powinna być dokładnie zaszyta, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, można podlać odrobinę olejem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni pod przykryciem przez 1,5 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i podpiec skórkę kaczki tak aby była chrupiąca. Co jakiś czas kaczkę polać wytopionym tłuszczem.
Podawać z ziemniakami i buraczkami. SMACZNEGO!