Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotkę lubi chyba każdy. Ten przepis odbiega nieco od tradycyjnego. Ciasto kakaowe, a jabłka wymieszane z cytrynową galaretką, która nadaje im fajny posmak. Jest przepyszna!
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 83
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 163
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 190
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 341
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 60
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 83
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 163
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 190
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 341
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 60
Składniki
Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22x38 cm ale może być mniejsza - ciasto wówczas będzie wyższe) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy 1/2 szkl. cukru i jeszcze chwilę dusimy. Następnie mieszamy z galaretkami (proszkiem) i odstawiamy.
Gotujemy budyń. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na samą górę ścieramy ciasto z zamrażalki. Pieczemy jeszcze ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.