Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i pyszne ciasto. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową i masą jabłkową.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 778
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2245
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1485
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 165
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 121
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 778
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2245
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1485
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 165
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 121
Składniki
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do białek stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Masa ma być gęsta i lśniąca. Dodać żółtka,delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao- całość wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę.
Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno rondelka wyłożyć masło, dodać jabłka i je podsmażyć. Gdy jabłka będą gotowe dodać do nich galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić (należy uważać bo masa szybko zastyga) do przestudzenia.
Wykonanie: Odlać 2-3 łyżki mleka i resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do czasu, aż on się rozpuści. W pozostawionym mleku rozmieszać mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną i żółtka. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać do niego rozmieszane z mlekiem i żółtkami mąki i cały czas energicznie mieszać do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Gotowy budyń wystudzić. W misie miksera rozmieszać masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa się zetnie. Gdy jabłka zastygną wyłożyć na to masę budyniową i całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego ;)