Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na śląskie kluseczki, delikatnie zabarwione kurkumą. Wychodzą smaczne, nawet z młodych ziemniaczków :)
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 141
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 400
Polecam.
Odsłon: 328
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 373
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2963
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 141
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 400
Polecam.
Odsłon: 328
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 373
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2963
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy je i studzimy. Ostudzone ziemniaki rozgniatamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy 1 jajko oraz 1 żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze części. Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy wedle upodobania - z sosem mięsnym, skwarkami lub na słodko. Życzę smacznego! :)