Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 53
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 399
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 985
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 53
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 399
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 985
Składniki
Upiec biszkopty jeden jasny drugi ciemny. Mój przepis na biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej uzupełnić ziemniaczaną, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, Oddzielić białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Delikatnie dodać rozbełtane żółtka. Powoli mąkę przesiewać do białek, wymieszać żeby nie pozostawić grudek. Piec 25-28 min w temp. 180C. Przy biszkopcie ciemnym odjąć łyżkę mąki i dodać łyżkę kakao
Przekroić biszkopt ciemny.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, galaretkę pokroić w kostkę. Ubić śmietankę, dodając letnią żelatynę i cukier puder do smaku. Wymieszać z pokrojoną galaretką.
Przełożenie: Biszkopt ciemny- połowa masy- biszkopt jasny- druga część masy- biszkopt ciemny- polewa.
Polewe robię na "oko":): kawałek margaryny, łyzka śmietany 18%, cukier, kakao, 2-3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej. Rozpuścić wszystko na patelni,, żeby miało gęstość ciasta na nalesniki