Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, słodka kukurydza w postaci gęstego kremu wzbogacona o szczyptę pikanterii.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 51
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 58
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 55
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 51
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 58
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 55
Składniki
Obieramy kukurydzę oddzielając ziarna od kolby (przekroić kolbę na pół w poprzek, następnie otrzymaną połówkę przekroić wzdłuż i oddzielać ziarna ruchami noża, jak do obierania marchewki). Cebulę posiekać w kostkę i zacząć podsmażać na maśle (w garnku), gdy się lekko zeszkli dodać kolby bez ziaren,wędzoną paprykę (ewentualnie można zastąpić 1 małym, świeżą papryczką chilli), a także cynamon. Podsmażać na wolnym ogniu ok. 4 min, cały czas mieszając
Dodać ziarna kukurydzy, sól oraz oliwę, cały czas mieszając podsmażać przez kolejne 4 minuty, następnie zalać rosołem i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 12 min.
Kolby wyciągnąć, a zupę zmiksować w blenderze, przecierając następnie przez sito dla uzyskania kremowej konsystencji i wyeliminowania pozostałych łusek po ziarnach. Podawać z kleksem koziego sera i czarnym sezamem.