Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwa kremówka dla amatorów ciast i ciasteczek
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny doda...
Odsłon: 6820
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 94
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 332
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny doda...
Odsłon: 6820
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 94
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 332
Składniki
Wykonanie ciasta: Margarynę (masło) zetrzeć na tarce, dodać mąkę, smalec i śmietanę. Zarobić ciasto nożem i krótko ręką. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Upiec 2 placki w temp. 200 st.C ok. 30 minut na złoty kolor. Aby ułatwić sobie życie, można po prostu kupić 2 szt. ciasta francuskiego. Smakiem nie ustępuje ręcznie wykonanym plackom.
Wykonanie kremu: Wszystkie składniki ubić trzepaczką (jajko + żółtka + 3/4 szkl. cukru) dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukry waniliowe. Wlać na gotujące się mleko. Gdy krem zastygnie, przełożyć placki.