Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Latem nie lubimy zbyt dużo czasu spędzać w kuchni, zwłaszcza gdy na zewnątrz piękna, słoneczna pogoda. Piekarnik omijamy z daleka, jeśli tylko to możliwe. Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to robimy raczej zimne, orzeźwiające ciasta i desery. Dzisiaj proponuję sernik z truskawkami, oczywiście bez pieczenia. Sezon truskawkowy trwa, więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców, póki czas.
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 164
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5156
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 273
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 289
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 164
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 5156
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 273
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 289
Składniki
Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilkę. Dokładamy serek homogenizowany, całość delikatnie mieszamy łyżką. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wlewamy do masy serowej.
Gotową masę dzielimy na trzy części. Jedną część wykładamy na ciasteczkowy spód. Na masie układamy truskawki (wcześniej umyte i pozbawione szypułek).
Owoce przykrywamy resztą masy serowej. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, dla ustabilizowania formy.
Smacznego.