Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 198
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 364
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 198
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 364
Składniki
Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się ugotują. Do wody wrzucam ząbki czosnku, które przekroiłam wzdłuż na ćwiartki – nadadzą one ziemniakom lekko czosnkowy aromat. Wodę solę i stawiam na gaz. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
Ziemniaki przekładam do miski razem z czosnkiem. Dodaję masło, chrzan i mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, w niektórych regionach Polski zwanego dukaczką, rozgniatam ziemniaki z resztą składników. Zawsze to robię, gdy ziemniaki są gorące – puree jest wtedy najsmaczniejsze.
Do nakładania puree na talerz używam łyżki do lodów. Powstają wtedy żółciutkie kuleczki ziemniaczane, które na koniec można jeszcze posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!!!