Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-06-2012
Słodkie, kruche do wypróbowania z dowolnymi owocami.
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 183
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2579
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 80
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 204
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 75
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 183
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2579
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 80
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 204
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 75
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na drobne kawałki zimne masło, jajko oraz mleko. Zagniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w malutką kostkę, zalewamy sokiem z cytryny. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka oraz cukier. Dusimy ok. 5-10 min. na lekkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Zimne ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia posypanym dosyć obficie mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm, następnie wycinamy prostokąt o wym.10 x 17 cm. Na jednym z końców nakładamy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugim końcem ciasta. Dociskamy wszystkie boki widelcem, zanurzanym w mące. Wierzch ciasta przekłuwamy w paru miejscach widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25-30 min. do lekko złotego koloru. Składniki na polewę łączymy w garnuszku i podgrzewamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Polewamy ostudzone ciastka i obsypujemy lekko cukrem. Smacznego.