Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub na kolację. Smakuje najlepiej na ciepło. Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie, proste i bardzo smaczne. A faszerować możemy je tym, co lubimy najbardziej :)
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 139
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 240
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 61
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 139
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 240
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 61
Składniki
Brokuły wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od zagotowania. Przelewamy zimną wodą i kroimy na drobne kawałki (można rozgnieść widelcem). Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dość ostre - możemy dodać też trochę papryki ostrej lub chili). Przekładamy do brokułów. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kawałków (razem 30 szt.). Na jeden kwadrat nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, brzegi zaciskamy widelcem (możemy zrobić też inne kształty, np. trójkąty). Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.