Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syte, lekkostrawne, pyszne
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 34
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1847
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 34
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1847
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Składniki
W małej miseczce namoczyć grzyby w gorącej wodzie i zaparzać 30 minut. Pokrojone pomidory z puszki wlać do rondelka z całą zawartością (łącznie z sokiem). Paprykę oczyścić z gniazd pestek, umyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do rondelka z pomidorami. Wodę z grzybów odcedzić przez sito do rondelka z pomidorami i papryką, tak aby do rondelka trafiła tylko woda z grzybów, zaś odcedzone grzyby odłożyć osobno. Pomidory, paprykę z odcedzoną wodą z grzybów lekko osolić, oprószyć pieprzem i gotować na wolnym ogniu około, ale nie dłużej jak 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając, później odstawić. W tym czasie, pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, włożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem i dość dużą szczyptą tymianku suszonego, wygnieść mięso, aby przyprawy dobrze przeszły. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucić przygotowaną uprzednio pierś z kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, aż stanie się jasnobrązowa, wtedy wrzucić odłożone, odcedzone grzyby, wycisnąć przez praskę ząbki czosnku i smażyć wszystko razem około 15 -20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli oliwa paruje, dolewać odrobinkę). Tak usmażone mięso z grzybami wrzucić do rondelka z pomidorami i papryką i dokładnie wymieszać. Już nie gotować. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie na al dente (czyli nie za miękki), dokładnie odcedzić i wymieszać z pozostałą trzecią łyżką oliwy z oliwek. Gorący makaron wykładać na talerze, polewać sosem z pomidorów, mięsa i grzybów, zaś na wierzch posypać posiekaną świeżą natkę pietruszki.