Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12024
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1181
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 34
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 40
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1022
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 35
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12024
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1181
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 34
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 40
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1022
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 35
Składniki
Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, ziemniaki które zabraliśmy, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-) Smacznego!