Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 25
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 687
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 72
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 187
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 25
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 687
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 72
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 187
Składniki
Do odpowiednio dużego słoja trzeba włożyć gałązki piołunu i dziurawca, herbatę ekspresową, dodać pozostałe składniki i zalać alkoholem. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody (garnek na malu-malusieńkim ogniu) na około 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody trzeba usunąć herbatę.
Nalewkę odstawić na 7 dni, następnie przesączyć przez filtr (najlepiej taki do cedzenia mleka) i pozostawić do sklarowania. Zlać znad osadu, a osad przefiltrować. Piołunówka nie musi dojrzewać.