Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1319
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1235
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 781
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 160
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1319
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1235
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 781
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 160
Składniki
Najpierw należy zrobić budyń. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i powoli wlewać małym strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać wszystko na małym ogniu i ucierać delikatnie mikserem. Gdy zacznie się gotować i zrobią się grudki, zestawić z ognia i i ucierać aż utworzy się jednolita masa i dalej gotować, uważając żeby nie przypalić. Gdy zgęstnieje wylać do naczynia i ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki. Odlać 2 szkl. do kubka, wystudzić.
Utrzeć masło na puch i dodawać powoli po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Biszkopty moczyć w przestudzonej galaretce (tych 2 odlanych szkl.) i układać na dno i boki dużej blachy (należy je tylko na krótko zamoczyć w galaretce, żeby się nie rozmoczyły, a tylko lekko nią nasiąknęły). Na biszkopty wyłożyć białą masę, znowu namoczone biszkopty, ciemną masę i kolejną warstwę biszkoptów. Na wierzch wylać lekko gęstniejącą galaretkę. Opcjonalnie pod galaretkę można ułożyć jakieś owoce, np. brzoskwinie. Placek przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopty zmiękną i galaretka stwarnieje.
Smacznego :-)
P.S. Z pozostałych białek proponuję zrobić placek z przepisu Mirabelki "Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem" :-)