Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam unoszący się w całym domu zapach pieczonego ciasta drożdżowego i smak jeszcze ciepłej drożdżówki z kubkiem mleka, więc drożdżówki dość często goszczą w moim domu. Wybierając owoce do ciasta, zawsze staram się sięgać po te sezonowe, tym razem padło na śliwki!
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 35
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 18
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 33
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 78
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 66
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 35
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 18
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 33
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 78
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 66
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.
Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.