Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 263
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 218
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 278
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 263
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 218
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 278
Składniki
Mąką przesiać do dużej miski dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkiem. Stale mieszając wlewać mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W między czasie umyć cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część soków z cukinii. Cukinię, pokruszoną drobno fetę i tymianek dołożyć do ciasta, doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki albo po prostu polane ketchupem.