Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-06-2016
Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków.
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 199
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 70
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 231
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 374
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 199
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 70
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 231
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 374
Składniki
Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)