Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne placki ziemniaczane z cebulka podawane z pikantnym wołowym gulaszem.
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 107
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1035
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1164
Smaczna, lekka zupa.
Odsłon: 107
Wiosna to czas na lekkie przekąski, idealne przy sąsiedzkim grillu albo na ro...
Odsłon: 1035
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...
Odsłon: 1164
Składniki
Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny). Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku. Dobrze rozgrzać olej na pat. Na całej patelni rozprowadzić masę (powinna być cienka). Smażyć aż się zarumieni po czym przełożyć ostrożnie na druga stronę.
Gulasz: Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić. Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać z sosem Madziarów.