Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa propozycja na przyrządzenie żołądków :) Przepis znalazłam w gazecie, wypróbowałam - był to strzał w dziesiątkę :)
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 402
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23639
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 100
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 402
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23639
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 100
Składniki
Żołądki oczyszczamy dokładnie i płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy 10 min na małym ogniu. Następnie odcedzamy i zalewamy lekko posoloną wodą. Gotujemy, aż żołądki będą miękkie, około 2 godzin.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy 2 minuty. W tym czasie przyrządzamy bulion z kostki. Następnie posypujemy warzywa na patelni mąką, przez sitko. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut.
Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy wedle uznania do smaku pieprzem, papryką, wegetą, przyprawą do kurczaka, curry. Możemy dodać też ziele angielskie i liść laurowy, potrawa będzie smaczniejsza. Ugotowane żołądki odcedzamy i wrzucamy do sosu. Jeśli potrawa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Jeśli za rzadka, robimy zaczepkę i zagęszczamy. Wszystko razem jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Potrawkę podajemy najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Ja robiłam tą potrawę pierwszy raz i podałam ją z kaszą, co jednak nie było trafionym wyborem, bo takie połączenie okazało się być trochę za ciężkie i zbyt syte. Jednakże żołądki same w sobie wyszły pyszne! :) Smacznego!