Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 70
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 118
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 70
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 118
Składniki
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pędy bambusa (jeśli ktoś nie ma pędów można je pominąć)
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym i dusimy kila minut.
Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Kukurydzę odsączamy i mieszamy w ryżem. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec dodajemy 2-3 krążki ananasa pokrojone w cząstki. Następnie do dania wbijamy jajka i smażymy aż się zetną.
Sos słodko - kwaśny: pół szklanki soku z ananasów, 4 łyżki ketchupu, duża łyżka octu, łyżka cukru, mąka do zagęszczenia. Sok z ananasów wlewamy do niedużego garnka, dodajemy ketchup, cukier i ocet. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zagęszczamy mąką i gotowe.
Ryż z warzywami nakładamy do niedużych miseczek uprzednio opłukanych w wodzie (żeby nie przykleił się) i w takiej foremce nakładamy na talerz. Danie będzie miało fajniejszy kształt. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy dookoła sosem słodko-kwaśnym.