Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój autorski przepis. Przeczytałam kilka przepisów na to risotto, ale żaden nie rzucił mnie na kolana:) Jak zwykle więc wykazałam się inwencją twórczą i wyszło rewelacyjnie:)
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 165
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 339
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 97
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 165
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 339
Najlepszym pomysłem na szybkie podudzia kurczaka jest przygotowanie ich w pie...
Odsłon: 97
Składniki
Krewetki rozmrażamy. Odmrożone płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Wykonujemy marynatę z: 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, 1 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobiny ognistej mieszanki przypraw w młynku. Mieszamy. Do marynaty przekładamy odsączone krewetki i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Masło i 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Szklimy około 10 minut, po tym czasie do cebuli dodajemy odrobinę kolorowego mielonego pieprzu. Szklimy jeszcze ok. 2 minuty i wsypujemy ryż. Kiedy ryż stanie się szklisty, wtedy dolewamy wino i mieszamy co chwilę, aż wino odparuje. Wtedy dolewamy co jakiś czas po 1 chochli rosołu i mieszamy, do momentu aż ryż będzie miękki.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową, na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki wraz z marynatą. Smażymy około 5-6 minut mieszając co chwilę.
Do miękkiego ryżu dodajemy usmażone krewetki wraz z pozostałym na patelni tłuszczem, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli i kolorowego pieprzu.
Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO:)