Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mieszam wszystkie składniki jakie mam pod ręką i eksperymentuje dzięki temu moje rosoły zawsze innaczej smakują i jest dobrą podstawą innych pysznych zup.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 29
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 47
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 30
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 29
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21477
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 47
Składniki
Na oliwie podsmażam różne mięsa co tam mam pod ręką byle było go sporo .Do tego podstawa warzywna: marchewka,pietruszka,seler,por podpalana cebula,czosnek pieczony i trochę eksperymentów:fenkuł,seler naciowy,kalarepka,kapusta włoska,ostra papryka a nawet chrzan czasem suszone grzyby,(buraki jak chcę zrobić barszcz czerwony). I przyprawy(po pare ziarenek):ziele angielskie,jałowiec,pieprz ziarnisty,kolendra,kumin,kminek,koper włoski,gorczyca(podgrzane na patelni aby wydobyć więcej aromatu),liść laurowy.Różne świeże zioła:rozmaryn,tymianek,kolendra,szałwia.A teraz trochę egzotyki: kawałek imbiru,cytryna1/2 lub cała limonka,pomarańcza 1/2,czasem nawet goździki.Mięso z przyprawami gotuje przez ok. 30min. a następnie dodaje warzywa i dalej gotuje na małym ogniu pod przykryciem.
Można podawać jako rosół lub przygotować inną zupę np:pomidorową ,ogórkową,szczawiową lub podstawę zupy kremowej i jakie jeszcze chcemy.Ważne żeby coś zmieniać coś dodać,probówać nowych smaków.
Zawsze robie wielki gar i część zamrażam dzięki temu nie muszę korzystać z gotowych kostek rosołowych.
Można też dodać wędzone śliwki(polskie)nadają fajny smak.