Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwukolorowe ciacho, fajnie wyglada, jeszcze fajniej smakuje.
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6657
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1295
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6657
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1295
Składniki
Dwie tortownice (24-26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg).
Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puch. Pojedynczo dodawać jajka. Potem dodać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem (150ml). Ciasto podzielić na pół, jasną część przełożyć do tortownicy. Do drugiej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 20-25 minut. Po upieczeniu placki ciasta przestudzić.
Serek mascarpone połączyć z cukrem waniliowym, dobrze wymieszać.
Ostudzone ciasto wyjąć z form, ostudzić całkowicie. Z każdego placka wyciąć na środku koło (7-8 cm średnicy), wyjąć. Z pozostałego ciasta wyciąć ponownie większe koło (ok. 16 cm).
Największe ciemne koło ułożyć na paterze, do środka włożyć średnie jasne, a następnie najmniejsze ciemne. Posmarować powierzchnię połową serka mascarpone. Na wierzchu ułożyć pozostałe koła w odwrotnej kolejności. Wierzch i boki posmarować resztą serka. Wstawić do lodówki.
Kuwerturę pokroić na kawałki. Śmietanę i olej podgrzać w garnku, dodać kuwerturę i zostawić do rozpuszczenia (ok. 10 minut). Potem wymieszać na gładką masę. Polewą posmarować całe ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka na mrożonki, odciąć jeden róg, tak, aby powstał niewielki otwór (lub do rękawa cukierniczego z okrągłą dziurką). Wyciskać paski, a następnie zostawić do zastygnięcia. Smacznego :)