Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki sernik,bez pieczenia,na bazie jogurtu greckiego z dużą ilością borówki amerykańskiej:)źródło:Panismaczna.com
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 48
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 729
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 107
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 48
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 729
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 107
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Składniki
W dużej misce mieszamy jogurt (o temperaturze pokojowej),ekstrakt waniliowy i przesiany cukier puder.Odkładamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.Dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy.Nie powinno być w niej grudek.Gdyby jednak się pojawiły,lekko podgrzewamy ją w mikrofali lub nad parą wodną,ale nie gotujemy.Ponownie dokładnie mieszamy.Całość dodajemy do pozostałej masy jogurtowej,mieszamy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy sztywno.Przekładamy do masy jogurtowej i mieszamy.Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia (pamiętajmy,że szybko tężeje). Dodajemy borówki amerykańskie.Jeśli są zamrożone,najpierw je rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Łączymy je z masą jogurtową.
Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.Wypełniamy ją masą z wmieszanymi borówkami. Schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Polewa:Wszystkie składniki miksujemy blenderem.Rozsmarowujemy po wierzchu sernika.Sernik przechowujemy w lodówce.