Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wspaniały serniczek dla miłośników kokosu i białej czekolady:-)
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 821
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 58
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 116
...bez mąki pszennej. Polecam.
Odsłon: 821
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 58
Moje ulubione kluski śląskie i to z dziurką. Dziurkę robię dla tego że podoba...
Odsłon: 116
Składniki
Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Kolejno dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką. Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki. Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką. Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (3łyżki, 10 minut ), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady. Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub kulkami Rafaello.