Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 288
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 80
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1204
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 288
Składniki
Składniki na ciasto (mąka, margaryna, cukier puder, 1 żółtko i szczypta soli) siekam, a potem zagniatam. Formuje kulę, zawijam w folię. Wkładam na godzinę do lodówki.
Robię masę makową. Żółtka ucieram z cukrem przez 7 minut. Mieszam ze zmielonym trzykrotnie makiem, olejkiem oraz rodzynkami i posiekanymi orzechami wymieszanymi wcześniej z mąką. Białka ubijam i łączę z masą makową.
Na masę serową żółtka ucieram z cukrem i margaryną. Miksując, dodaję porcjami twaróg, potem mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy. Białka ubijam i łączę z masą.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Wylepiam nim dno formy. Nakłuwam, piekę 15 minut w 190 st. C. Na przestudzone ciasto wykładam masę makową, a na nie masę serową. Ciasto przykrywam folią. Piekę 1 godzinę w 175 st. C. Posypuję pudrem.