Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna miałam ochotę je upiec, ale jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu. W końcu przypomniałam sobie, że na blogu Beatki (luna76) widziałam podobne ciastka. Korzystałam już z jej przepisów nie raz, więc miałam pewność, że przepis jest dobry. Ciastka wyszły pyszne i kruchutkie, dokładnie takie, jak je sobie wyobrażałam.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 109
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, dodając łyżkę smalcu. Oddzielamy skwarki od tłuszczu*. *Z tłuszczu powstał pyszny smalczyk domowy, dodałam tylko jabłko i cebulkę... Przepis na smalczyk znajdziecie na moim blogu: www.katalogsmakow.blogspot.com Skwarki ucieramy w makutrze na gładką, jednolitą masę. Dodajemy dwie szklanki mąki, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto mieszamy łyżką, dodajemy jeszcze jedną szklankę mąki. Następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
Foremkami o różnych kształtach wykrawamy ciastka, układamy na blaszce, pieczemy przez 10- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone ciastka studzimy. Cukier puder przeznaczony na lukier ucieramy z sokiem cytrynowym i ewentualnie odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka. Jeżeli macie pod ręką skórkę pomarańczową to również możecie dodać ją do lukru, będzie bardziej aromatyczny. Uwaga: Z podanej ilości składników upiekłam około 90 ciasteczek.
Smacznego.