Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie boisz się śledzia na słodko?
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Rozprawić się ze śledziami w sposób tradycyjny - namoczyć w zimnej wodzie co najmniej 2 -3 godziny, osuszyć, pokroić w romby (można skropić cytryną). Cebulę pokroić na talarki, trawę cytrynową zmiażdżyć szerokim nożem, obrać zdrewniałe wierzchnie łodyżki, a "serce" pokroić na cieniutkie plasterki.. Do oleju ryżowego (jeśli to możliwe użyć właśnie tego oleju) dodać curry, sos worcester, potłuczone w moździerzu ziele angielskie i kolorowy pieprz. Wymieszać do uzyskania konsystencji emulsji. W dużej misce ułożyć warstwę cebuli, na to warstwę śledzi i posypać trawą cytrynową, rodzynkami i pokrojonymi w paski śliwkami. Skropić olejem z przyprawami. Powtarzać czynność do wyczerpania składników - liść laurowy (ew. cytrynę) włożyć w którąś ze środkowych warstw - zalać resztą oleju. Jeśli zabraknie można dolać oleju już bez przypraw - śledzie mają być tylko przykryte aromatycznym olejem, a nie w nim pływać! Wierzch potrawy można oprószyć wiórkami kokosowymi - tylko dla smakoszy - nie każdy lubi takie połączenia smaków! Odstawić na co najmniej dobę w chłodne miejsce