Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 549
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3946
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 173
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 739
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 155
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 549
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3946
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 173
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 739
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 155
Składniki
Ciasto: margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym jajku, powidła i przyprawę do piernika. Mąkę przesiewam z sodą, wsypuję do masy. Domieszam mleko. Ciasto przekładam do foremki. Piekę 50 minut w 180 st. C. Gdy wystygnie, przekrawam na 3 blaty: 2 grubsze i 1 cienki.
Krem: śliwki i kakao zalewam winem i miksuję. 3/4 mleka zagotowuje z cukrem. Resztę mieszam z żółtkami i mąką. Mieszając, wlewam powoli do wrzącego mleka. Gotuję budyń. Studzę. Do margaryny dodaję po łyżce budyniu i ucieram. Na końcu dodaję śliwki.
Blaty przekładam kremem. Na wierzchu rozkładam bakalie i zalewam czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Posypuję wiórkami czekoladowymi i schładzam.