Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj będzie inaczej. Na sportowo, na zdrowo, ze śmiesznym filmem w tle, po babsku, ale i dla facetów też. Nie zabraknie też muzyki na koniec. Ale jak to mówią, po kolei…
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 339
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 175
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 617
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 339
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 175
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 617
Składniki
Jeżeli chcesz pieczone bataty potraktować jako samodzielne danie, to musisz liczyć jeden batat na osobę. Umyj i obierz bataty. Następnie przekrój na pół i kolejno na mniejsze kawałki. Potnij je w zależności od upodobań na grube pasy, jak frytki lub na cząstki (łódeczki). Blachę lub naczynie żaroodporne polej olejem z pestek winogron i wrzuć pokrojone bataty.
Następnie przypraw je przyprawami i dokładnie całość wymieszaj rękoma. Na wierzch posyp orzechy. Blachę z batatami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopi C na środkową półkę z grzaniem na górze i na dole. Bataty będą gotowe jak lekko wbijesz w nie widelec, czyli po ok 35-40 min.
Po wyjęciu batatów z piekarnika, posyp je świeżym koprem i natką pietruszki. Ja do tego dania dodałam jeszcze pokruszony ser z niebieską pleśnią pod koniec pieczenia, ale wiem, że nie każdy go lubi, więc niech zostanie to jako dodatek.