Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
torcik łatwy w przygotowaniu, lekki, smaczny, cieszy podniebienie i oko :-)
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 854
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 24
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 96
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 109
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 854
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 24
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 96
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 109
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej, łatwiej się kroi): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, ciągle miksując do rozpuszczenia się cukru. Nastepnie dodawać po 1 żółtku, po każdym miksując ok. 2 min. Dodać przesiany budyń z maką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy (śr. 21-22cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 175 stopni ok. 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt po wyjęciu z pieca upuścić z wysokości ok. 40-50cm. Odstawić do wystudzenia. Krem: Schłodzone śmietankę i serek mascarpone umieścić w misce, dodać cukier puder i ubijać do uzyskania gęstej masy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, kilka większych odłozyć do dekoracji. Resztę pokroić w plastry. Biszkopt przekroić wzdłuz na 3 krążki. Na talerz lub paterę wyłożyć pierwszy blat, delikatnie naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, ułozyć część platerków truskawek. Połozyć kolejny blat, delikatnie naponczować, powtórzyć czynność z kremem i trauskawkami. Na wierzch ułożyć trzeci blat, delikatnie naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego :-)