Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na specjalne okazje :) Jak to mówią... przez żołądek do serca - co tak na prawdę nie wymaga wiele wysiłku a jedynie troszkę cierpliwości.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 657
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2111
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1340
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 150
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 110
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 657
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2111
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1340
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 150
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 110
Składniki
Kaczkę myjemy na nacieramy solą, pieprzem i 2/3 opakowania majeranku (na zewnątrz i wewnątrz kaczki). Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 3h. Jeśli kaczka nie jest świeża tylko mrożona najpierw musimy ją rozmrozić. Należy pamiętać, że kaczka powinna rozmrażać się powoli, dlatego też najlepiej rozmrażać ją w lodówce pozostawiając na noc.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Następnie mieszamy z pozostałym majerankiem i nadziewamy nimi ówcześnie zamarynowaną kaczkę. Otwór starannie zamykamy lub zaszywamy bawełnianą nitką (ja nie zaszywałam).
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Pieczemy pod przykryciem najpierw 30 min w temp. 200 stopni. A następnie 1h w temp. 170 stopni. Co 15 min przewracamy kaczkę i podlewamy powstałym tłuszczem. Następnie odkrywamy kaczkę, odlewamy 1/2 wytopionego tłuszczu i pieczemy z obu stron po ok. 20 min - tak, by zarumieniła się na złoto. Gdy już się zarumieni wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 min.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego!