Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste i zarazem chrupiące.
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4828
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 5028
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4828
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 5028
Składniki
Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać olej. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać orzechy, rodzynki i startą dynię. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 65 minut.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto odwrócić do góry nogami, usunąć dno i papier do pieczenia. Następnie odwrócić ponownie ciasto i zostawić do ostygnięcia.
Serek twarogowy utrzeć z sokiem cytrynowym, dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Smacznego :)