Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity sos na podstawie Bolognese. Ciężki, treściwy. Bomba kaloryczna!
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 86
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1019
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 86
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1019
Składniki
Na 1/3 kostki smalcu smażymy mięso mielone. Można użyć oliwy zamiast smalcu. W trakcie smażenia dodajmy sól, pieprz, majeranek i polewamy Maggi (2 łyżki stołowe) W między czasie pozostałe składniki szatkujemy na drobne kawałki. Pietruszkę, seler, pora i marchewkę gotujemy do lekkiego zmiękczenia
Mięso gotowe. Nie należy dopuścić by się przypaliło. Po odsączeniu z tłuszczu umieszczamy mięso w przygotowanym wcześniej garnku. Należy przewidzieć objętość sosu. Na tej samej patelni podsmażamy poszatkowaną paprykę lekko podlewając wodą.
Na 1/4 kostki masła dusimy cebulę do zeszklenia. Podsmażona, odsączona z tłuszczu papryka ląduje w garnku z mięsem. Wciąż na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę. Można ją lekko przypalić. Zeszklona cebula ląduje w garnku wraz z podgotowanymi warzywami.
Większość składników jest już w garnku. Dodajemy pozostałe. Kostkę bulionową rozpuszczamy w dużej szklance wody i wlewamy do garnka. Dodajemy posiekane zioła, podsmażoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek. Dodajemy 1/4 kostki masła i 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina Dusimy niecałą godzinę nie dopuszczając do przypalenia. Podawać z makaronami lub ryżem, przyprószone tartym Parmezanem