Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa rozpusta. Więcej na blogu
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 141
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 402
Polecam.
Odsłon: 331
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 375
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2968
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 141
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 402
Polecam.
Odsłon: 331
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 375
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2968
Składniki
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Formę przykrytą papierem do pieczenia i obciążoną fasolą wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia się. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, potem wykładamy na ciasto krem cytrynowy.
Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na tartę, dodajemy plasterki cytryny i wkładamy tartę do lodówki do ścięcia. Przed podaniem przyozdabiamy tartę bitą śmietaną.