Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu. Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 118
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 81
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 839
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 118
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 81
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 839
Składniki
Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę).
Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki).
Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy.
Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm.
Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut.
Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce).
7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.
Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C.
Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.