Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest bardzo efektowny, trochę czasu trzeba przy robieniu spędzić ale warto.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 484
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 65
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 484
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 65
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Do ubitej masy stopniowo dodawać żółtka. Do tego ocet, wrzącą wodę cały czas ubijając. Mąki połączyć z proszkiem, dodawać po łyżce delikatnie mieszając. Dno formy prostokątnej wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec. ok. 40 minut w temp. 180st. C. Wystudzone ciasto przekroić na połowę, a każdą z tych części jeszcze na połowę aby powstały 4 kawałki.
Biszkopty nasączamy za pomącą pędzla wodą sokiem lub alkoholem wymieszanym z wodą w zależności czy dzieci też będą jadły ten tort. 3 kremy dr Oetkera robimy wg przepisu na opakowaniu i przekładamy biszkopt nakładając kolejno na siebie. Smarujemy również górę i boki, gdzie boki dobrze jest posmarować jest kremem brązowym takim samym z jakiego zrobimy plecionkę koszyka.
Róże i plecionka. Zaczynamy od robienia plecionki koszyka. Krem robimy z kremu z dodatkiem kakao wg przepisu jak na róże. Róże można robić z kremów z paczki ale moim zdaniem mają one za rzadką konsystencję. Ja mieszam masło z margaryną ( ponieważ z samego masła róże nie mogą długo stać w cieple bo tracą kształt ) z cukrem pudrem do smaku i dzielę na części i dodaję barwników. Trudno podać proporcję zależy ile będzie się robiło róż. Proponuję zrobić z 2 kostek i ewentualnie dorobić. Potrzebne nam są worek cukierniczy lub szpryca i tylki. Robimy róże i nakładamy na góre. Na końcu można dorobić liście pomiędzy kwiatami. Polecam.