Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
taki właśnie tort zrobiłam dla mamy na imieniny. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 41557
Ta surówka ze świeżej kapusty to orzeźwiająca i lekka przystawka, która łączy...
Odsłon: 1307
Przepis dnia
pyszny smak grzybów przypomni Ci letnie i jesienne wyprawy do lasów pełnych...
Odsłon: 14097
Prosta , szybka i smaczna sałatka z pomidorów i ogórków z chili. Polecam
Odsłon: 50
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 41557
Ta surówka ze świeżej kapusty to orzeźwiająca i lekka przystawka, która łączy...
Odsłon: 1307
Przepis dnia
pyszny smak grzybów przypomni Ci letnie i jesienne wyprawy do lasów pełnych...
Odsłon: 14097
Prosta , szybka i smaczna sałatka z pomidorów i ogórków z chili. Polecam
Odsłon: 50
Składniki
Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki (+kakao w przypadku ciemnego biszkoptu) należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
krem chałwowy: Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając - żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.
krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) Połączyć z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części jedną zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam kakao, bardzo dobry jest również z sokiem z cytryny.
Składanie tortu: biszkopt ciemny nasączyć- wyłożyć jasny krem, przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć- wyłożyć kakaowy krem (zostawiając trochę do dekoracji) przykryć ciemnym biszkoptem, nasączyć posmarować cienko dżemem, wyłożyć krem chałwowy, przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć i udekorować