Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe danie na niedzielny obiad i nie tylko...
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 245
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 211
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 255
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 245
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 211
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 255
Składniki
W podudziach ( wzdłuż kości) palcem zrobić kieszonkę na śliwki. Włożyć do środka po dwie śliwki.
Z podanych składników zrobić zalewę w której moczymy przygotowane podudzia. Kurczaka układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałą zalewą ( można dorzucić jeszcze do sosu kilka śliwek). Odstawiamy na 1-2 godz.
Piec w 180 stopni przez ok. 1,5 godz. Na 15 - 20 min. przed końcem pieczenia można otworzyć naczynie aby udka ładnie się zarumieniły.
Podawać gorące np. z brązowym ryżem.